Ovocné torty chutia najlepšie
Černicová torta
Cesto: 450 g mrazeného lístkového cesta, 1 žĺtok, 20 g mandľových lupienkov.
Obloha: 1 vanilkový struk, 300 ml mlieka, 1 bal. vanilkového pudingu, 2 lyžice medu, 20 g mandľových lupienkov, 125 ml smotany na šľahanie, 1 bal. stužovača šľahačky, 500 g černíc, práškový cukor na poprášenie.
Okrem toho: koláčová forma (na páj s priemerom 32 cm).
Lístkové cesto necháme rozmraziť. Plátky preložíme cez seba a vyváľame. Cestom vyložíme formu, ktorú sme vypláchli vodou. Cesto na okraji odrežeme a na dne niekoľkokrát prepichneme vidličkou. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme asi 15 minút. Na dno rúry postavíme kastról s vodou. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
Vanilkový lusk pozdĺžne prerežeme a vyškrabeme z neho dreň. Pudingový prášok rozmiešame so 6 lyžicami mlieka. Zvyšok mlieka uvedieme do varu spolu s vanilkovým strukom a s dreňou. Potom struk vyberieme, vymiešame pudingový prášok a povaríme. Nakoniec pridáme med. Za stáleho miešania necháme vychladnúť.
Mandľové lupienky opražíme na panvici bez tuku. Smotanu so stužovačom. Všetko primiešame do pudingu a krémom potrieme korpus.
Černice preberieme, umyjeme pod tečúcou vodou a usušíme. Na krém poukladáme černice, poprášime práškovým cukrom a posypeme mandľovými lupienkami.
Višňový koláč
Cesto: 250 g hladkej múky, 1 vajce, 150 g práškového cukru, ½ lyžičky mletej škorice, štipka soli, 123 g masla.
Náplň: 1 kg odkôstkovaných višní, 2 bielka, 50 g cukru.
Okrem toho: otváracia forma s priemerom 24 cm, tuk na vymastenie.
Hladkú múku preosejeme na dosku. V prostriedku vytlačíme jamku a do nej rozklepneme vajce, pridáme cukor, škoricu a soľ. Okraj posypeme maslovými vločkami. Rýchlo vymiesime krehké cesto. Vyvaľkáme hrudu, zavinieme ju do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Otváraciu formu vymastíme a vyložíme cestom. Pritom vytvarujeme asi 3 cm vysoký okraj.
Višne necháme odkvapkať v sitku. Bielka ušľaháme veľmi dotuha a pritom pomaly sypeme cukor. Nakoniec vmiešame strúhané oriešky.
Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Na cesto rovnomerne poukladáme odkvapkané višne.
Koláč pečieme na poslednej priečke v rúre približne 45 minút. Potom znížime teplotu rúry na 180 stupňov a ešte zhruba 30 minút dopekáme.
Hotový koláč vyberieme z otváracej formy a necháme ho ešte dobre vychladnúť na kuchynskej mriežke. Pred podávaním môžeme koláč podľa ľubovôle napríklad poprášiť práškovým cukrom alebo ináč ozdobiť.